کمبود آهن در بدن چه عوارضی دارد؟
آشنایی با عوارض کمبود آهن در بدن کودکان و بزرگسالان
بهصورت میانگین از هر ۱۰ نفر، یک نفر به کم خونی مبتلاست. اغلب افراد در سنین کودکی، نوجوانی و حتی بزرگسالی با کمبود آهن مواجه میشوند. از دلایل کم خونی فقر آهن میتوان به مواردی همچون تغذیه نادرست، گیاهخواری و جذب ناکافی آهن از غذاهای مصرف شده اشاره کرد. کمبود آهن در بدن عوارض گوناگونی دارد که ممکن است در هر فرد متفاوت باشد. ما در این مقاله عوارض کمبود آهن در بدن زنان، مردان و کودکان را معرفی کرده و شما را با نحوه درمان هر کدام آشنا خواهیم کرد. اگر برای سلامت بدن خود اهمیت قائل هستید، مطالعه این مقاله را به شما پیشنهاد میکنیم.
بروز مشکلات قلبی؛ از عوارض شایع کمبود فقر آهن در بدن
برای پاسخ به سوال کمبود آهن در بدن چه عوارضی دارد باید بدانید حدود ۴۸ درصد افرادی که نارسایی قلبی داشتهاند کم خون هستند. همچنین از افرادی که برای حمله قلبی در بیمارستان بستری بودند، در ۴۳ درصد از آنها کم خونی مشاهده شده است. درصورتیکه اکسیژنرسانی در اندامهای مختلف بدن و بهویژه قلب کاهش پیدا میکند، قلب برای جبران این افت اکسیژن بیشتر از حالت عادی کار میکند. این بیشتر کار کردن، باعث افزایش فشار به قلب شده و حتی گاهی عوارض قلبی متعددی نیز در پی خواهد داشت:
- بزرگ شدن قلب
- آریتمی قلبی
- صداهای غیرمعمول قلبی
- نارسایی قلبی
اگر بخواهیم بهطورکلی تأثیر کم خونی را روی قلب بیان کنیم، میتوان گفت که افراد مبتلا به کمبود آهن در بدن، بیشتر از افراد عادی در معرض خطر ابتلا به بیماریهای قلبی هستند. بههمین دلیل پزشکان تاکید بسیاری روی مصرف بهترین مکمل آهن دارند؛ چرا که با مصرف این نوع مکملها میتوان از بروز انواع بیماریها جلوگیری کرد.
بارداری پرخطر؛ یکی از عوارض کمبود آهن در بدن زنان
در دوران بارداری، بدن مادر به آهن نیاز بیشتری پیدا میکند. علائم کمبود آهن در بدن زنان به خصوص زنان باردار باید جدی گرفته شود. متاسفانه اکثر خانمها در شروع بارداری فاقد ذخیره کافی آهن بهخصوص در سه ماهه دوم و سوم هستند. زنان باردار مبتلا به کم خونی شدید، در دوران بارداری و بعد از زایمان با مشکلات بسیاری درگیر میشوند. در واقع فقر آهن شدید در زنان باردار، زایمان زودرس و تولد نوزادان کموزن را در پی دارد. افزون بر این عوارض، فقر آهن در دوران بارداری، کمبود تمرکز در کودک، افسردگی پس از زایمان را نیز بههمراه خواهد داشت.
در خانمهای باردار مبتلا به کم خونی در بارداری، پزشک مکملهای آهن را بسته به شدت بیماری تجویز میکند. انواع مولتی ویتامین برای زنان و مکملهای بارداری، حاوی ویتامینهای گروه B و آهن هستند که تاثیر بسیار خوبی برای جبران کمبود آهن در بدن خانمها دارند. کمبود آهن در زنان بارداری که مکمل آهن را بهعنوان بخشی از مراقبتهای دوران بارداری خود دریافت میکنند، معمولا قابلپیشگیری بوده و مشکلی برای آنها ایجاد نمیشود.
ریزش مو؛ یکی از شایعترین تاثیرات کم خونی در بزرگسالان
آهن نقش مهمی در خونسازی و انتقال اکسیژن به سلولهای بدن دارد. زمانیکه سطح آهن در بدن کم باشد، اکسیژنرسانی به فولیکولهای مو و همچنین گردش خون در کف سر کم خواهد شد. در نتیجه مواد مغذی موردنیاز برای رشد و تقویت مو کاهش یافته، موها ضعیف و نازک شده و در نهایت شروع به ریزش میکنند. بههمین دلیل در این دوران پزشکان علاوهبر مکملهای آهن، مکمل تقویت مو را نیز برای بیماران تجویز خواهند کرد.
فقر آهن خطر ابتلا به عفونت را افزایش میدهد
کارکرد دستگاه ایمنی فقط به یک عنصر و یک ماده وابسته نیست. وجود تعادل و میزان کافی از ویتامینها و املاح معدنی در داشتن یک سیستم ایمنی قوی نقش دارند که آهن یکی از آنهاست. میزان آهن بدن و کارکرد سیستم ایمنی، رابطه نزدیکی با هم دارند. برخی پژوهشهای معتبر پزشکی نشان میدهند که فقر آهن احتمال ابتلا به عفونت را در بدن افزایش میدهد.
بهعبارت دیگر کسانی که فقر آهن دارند، بیشتر دچار عفونت میشوند. همچنین تحقیقاتی انجام شده است که نشان میدهند فقر آهن با تشدید علائم عفونی در برخی بیماران همراه بوده است. افرادی که درصورت کمبود آهن و عفونتهای ناشی از آن به پزشک مراجعه میکنند، معمولا علاوهبر داروهای درمانی، مکملهایی همچون آیرون ویتامین ث نیز برایشان تجویز میشود. این ویتامینها با وجود آهن، ویتامین C و ویتامین B12 نقش مهمی بهبود عفونت و جبران کمبود آهن در بدن ایفا میکنند.
کمبود آهن در بدن باعث شکننده و قاشقی شدن ناخنها میشود
یکی از عوارض کمبود آهن که شیوع کمتری دارد، شکننده و قاشقی شدن ناخنها است؛ به این وضعیت، کویلونیشیا گفته میشود. معمولا اولین علامت این مسئله، شکننده بودن ناخنها به شکلی است که بهراحتی خرد شده و میشکنند. در مراحل بعدی کمبود آهن، ممکن است قاشقیشکل بودن ناخنها اتفاق بیفتد. همچنین احتمال دارد به مرور زمان وسط ناخنها فرو رفته، لبههای بلند شده و ظاهری گرد مانند پیدا کنند.
در افرادی که جذب آهن در بدنشان بهخوبی اتفاق نمیافتد، معمولا با کمبود آهن، ناخنها بهشدت ضعیف و شکننده خواهند شد. دراینصورت ممکن است پزشکان برای این دسته از افراد مکملهای حاوی آهن تجویز کنند. خواص مکمل آهن برای مردان و زنان بسیار گوناگون بوده برای التیام زخم، تقویت سیستم ایمنی و بهبود سیستم عصبی نیز مورداستفاده قرار میگیرند.
فقر آهن و سندرم پاهای بی قرار در بزرگسالان
درصد بالایی از افراد مبتلا به سندرم پای بیقرار، کمخونی و فقر آهن دارند. سندرم پای بیقرار، احساس نیاز شدید برای تکان دادن پاها در حالت استراحت است. این سندرم معمولا شبها تشدید پیدا میکند. هر چه آهن در بدن پایینتر باشد، علائم این سندرم نیز شدیدتر خواهد بود.
برای رفع کمبود آهن چه باید کرد؟ معاینه توسط متخصص و مصرف مکملها
در این مقاله درباره عوارض کمبود آهن در بدن و علائم کمبود آهن صحبت کردیم. فقر آهن و کم خونی در افراد سبب بروز انواع عفونتها، سندرم پای بیقرار، مشکلات قلبی، ریزش مو و شکننده شدن ناخنها خواهد شد. برای هرکدام از این مشکلات و در اصل برطرف کردن کمبود آهن در بدن، باید به پزشک متخصص مراجعه کرده تا با انجام آزمایشهای گوناگون مکملها و داروهای مناسب برایتان تجویز شود.
امیدواریم خواندن این مطلب برایتان مفید بوده باشد. آیا شما نیز به فقر آهن مبتلا شدهاید؟ شما با ابتلا به کمبود آهن چه عوارضی را تجربه کردهاید؟ نظرات و تجربیات خود را با ما در قسمت دیدگاه به اشتراک بگذارید.
نظرات و دیدگاهها