همه چیز درباره یائسگی زودرس و راه های جلوگیری از آن
مطالعه علائم یائسگی زودرس و آشنایی با راه جلوگیری از آن
یائسگی ممکن است در زنان از 35 سالگی شروع شود. اما سن معمول ورود به این دوره بین 45 تا 55 سالگی است؛ بنابراین اگر قبل از 45 سالگی نشانههای ورود به این دوره را مشاهده کردهاید، دچار یائسگی زودرس شدهاید. در این مطلب به بررسی علائم و راههای درمان قطعی یائسگی زودرس خواهیم پرداخت. پیشنهاد میکنیم برای آشنایی با قرص جلوگیری از یائسگی زودرس مطالعه این مقاله را از دست ندهید.
یائسگی زودرس چیست؟ توقف تولید استروژن قبل از 45 سالگی
زمانیکه فرآیند تولید استروژن توسط تخمدانها متوقف میشود، زنان وارد دوره یائسگی یا پساقاعدگی خواهند شد. اگر یک خانم در کنار علائم رایج یائسگی، بیش از 12 ماه دوره قاعدگی را تجربه نکند در اصطلاح یائسه شده است. اگر زنان پیش از ورود به 45 سالگی این علائم را مشاهده کنند، دچار یائسگی زودرس شدهاند.
این مشکل ممکن است بر اثر عوامل ژنتیکی یا سبک زندگی افراد رخ بدهد. درصورتیکه علت بروز یائسگی زودرس بهطوردقیق توسط پزشک تشخیص داده شود، با راهکارهایی همچون تجویز قرص های جلوگیری از یائسگی، تزریق هورمون استروژن و مکمل برای زنان میتوان این مشکل را درمان کرد.
علت یائسگی زودرس؛ عادات اشتباه سبک زندگی و ژنتیک
عوامل متعددی میتوانند منجربه توقف تولید استروژن و یائسگی زودرس شوند. در برخی موارد این عوامل منشا مشخصی دارند. در این حالت مراجعه به پزشک و انتخاب راهکار مناسب همچون تجویز مکمل تقویت عمومی بدن و مصرف قرص جلوگیری از یائسگی زودرس احتمالا بتوان یائسگی را به تاخیر انداخت. یکی از علتهای بروز یائسگی زودتر از زمان طبیعی، مربوط به سبک زندگی و عادتهای رفتاری افراد است. بهعنوان مثال استعمال دخانیات اثر آنتی استروژن دارد؛ بنابراین منجربه کاهش یا توقف تولید استروژن شود.
در بعضی مواقع علت بروز یائسگی زودرس مشخص نیست. در چنین شرایطی احتمالا ژنتیک عامل موثر بر این پدیده خواهد بود. بهعنوان مثال میتوانید با اطلاع از شروع دوره یائسگی مادرتان به بررسی این موضوع بپردازید. اگر مادرتان در سنین پایین وارد دوره یائسگی شده، احتمالا علت بروز یائسگی زودرس در شما ژنتیکی است.
علائم یائسگی زودرس؛ نشانههای مشابه با یائسگی معمولی
علائم یائسگی زودرس با علائم یائسگی معمولی کاملا یکسان هستند. اگر قبل از 45 سالگی در حال تجربه علائمی همچون بینظمی در عادت ماهانه، کوتاه شدن دوره قاعدگی، گرگرفتگی، خشکی واژن، سوزش و خارش واژن و نوسانات خلقی هستید، احتمالا دچار یائسگی زودرس شدهاید.
شایعترین علامت ورود به دوره یائسگی بینظمی یا افزایش فاصله بین دو دوره قاعدگی است. البته بینظمی عادت ماهانه دلایل متفاوتی دارد. بهمنظور بررسی علت دقیق باید با پزشک زنان مشورت کنید. در برخی از افراد یائسگی زودرس خود را با علائمی همچون خستگی و کاهش تمرکز نشان میدهد. در اینصورت ممکن است فرد به کم خونی مبتلا باشد. پزشک با تجویز آزمایش و بررسی نتیجه آن درصورت ابتلا به کم خونی بهترین مکمل برای کم خونی و فقر آهن را برای زنان تجویز میکند.
راههای جلوگیری از یائسگی زودرس؛ مصرف قرص تا مراجعه به مشاور
افرادی که دوره پساقاعدگی را از زودتر از زمان معمول تجربه کردهاند، از اقدامات مختلفی همچون جایگزین کردن استروژنهای از دست رفته برای درمان یائسگی زودرس میتوانند کمک بگیرند. اگر زیر 40 سال هستید حتما برای درمان یائسگی زودرس و از سرگیری قاعدگی به پزشک زنان مراجعه کنید؛ اما اگر فاصله چندانی با شروع دوره معمول یائسگی ندارید استفاده از این روشها چندان توصیه نمیشود. در ادامه به روشهایی که برای کاهش عوارض یائسگی زودرس موثر هستند اشاره خواهیم کرد.
قرص جلوگیری از یائسگی زودرس؛ مصرف مکمل کلسیم و ویتامین D
رژیم غذایی مناسب و دریافت ویتامینها از ابتلا به بسیاری از مشکلات فیزیولوژیکی جلوگیری میکند؛ بنابراین با مصرف مکمل کلسیم، ویتامین D و تامین مواد مغذی موردنیاز بدن میتوانید از ورود زودهنگام به دوره یائسگی و عوارض ناشی از آن پیگیری کنید.
یکی از عوارض یائسگی زودرس پوکی استخوان است. بدن زنان مخصوصا در سنین بالا به 1000 میلیگرم کلسیم روزانه نیاز دارد. اگر از طریق رژیم غذایی روزانه خود این مواد مغذی را دریافت نمیکنید، مصرف مکمل مخصوص زنان بالای 50 سال به همراه قرص جوشان کی بون پلاس، کلسیم و ویتامینهای موردنیاز بدنتان را تامین میکند.
هورمون درمانی برای درمان یائسگی زودرس؛ مکملهای استروژن و پروژسترون
یکی از راههای بازگشت استروژنهای از دسترفته و کاهش علائم یائسگی، مصرف داروهای هورمونی است. این کار به تشخیص پزشک و با استفاده از چسبهای هورمونی، حلقه واژینال یا تجویز قرص انجام میشود.
کنترل استرس و مراجعه به روانشناس؛ راهی برای درمان یائسگی زودرس
استرس شدید و قرار گرفتن در شرایطی که اضطراب را افزایش میدهد یکی از دلایل تجربه یائسگی زودرس است. در این شرایط با مراجعه به یک روان درمانگر و روانشناس و شرکت در جلسههای مشاوره میتوانید از راهکارهای مناسب برای مقابله با استرس و کاهش اضطراب استفاده کنید. بهاینترتیب زمان ورود به دوره یائسگی را میتوانید به تاخیر بیاندازید.
همچنین مصرف ویتامینها نیز نقش موثری بر کاهش استرس دارند. مولتی ویتامینها و مکملهای متفاوتی باتوجهبه جنسیت و سن توسط شرکت نیچرز پلنتی برای تامین نیاز گروههای مختلف تهیه میشود.
اهمیت شناسایی و رفع نشانههای یائسگی زودرس با مراجعه به پزشک
در این مقاله شما را با یائسگی زودرس، علائم و راههای درمان آن آشنا کردیم. کسانیکه یائسگی زودرس را تجربه میکنند متحمل فشار جسمی و روانی بالایی میشوند. با مراجعه به پزشک زنان و انجام معاینات و آزمایشهای موردنیاز، بهترین روش درمان را برای از بین بردن یائسگی زودرس میتوان به کار برد. بعد از تجویز دارو، به توصیههای پزشک برای مصرف آن عمل کنید و در بازههای زمانی منظم با پزشکتان ملاقات داشته باشید. برقراری ارتباط منظم با پزشک باعث میشود که بهتر بتوانید از خودتان برای عبور از دوره یائسگی زودرس مراقبت کنید.
در کنار عوامل ژنتیکی و روانی بسیاری از مشکلات همچون یائسگی زودرس ممکن است بهدلیل عادات غذایی اشتباه باشد. در این شرایط با تجویز پزشک و مصرف قرصهای ویتامین و مکملها میتوانید کمبود مواد مغذی بدن را جبران کنید؛ بنابراین اگر نشانههای یائسگی زودرس را مشاهده کردهاید، مراجعه به پزشک را جدی بگیرید.
نظرات و دیدگاهها