آیا مصرف مولتی ویتامین فشار خون را بالا میبرد؟
بررسی تاثیر ویتامینها بر میزان فشار خون
بسیاری از مولتیویتامینها بدون نسخه از داروخانهها قابل تهیه است. افراد بسیاری هستند که برای تضمین سلامت عمومی بدن اقدام به مصرف این ویتامینها میکنند؛ زیرا بهصورت علمی عوارضی برای آنها ثبت نشده است. بااینحال باید بدانید که برخی از افراد با بیماریهای خاص مانند فشار خون بالا، با مصرفی برخی از مکملها، تاثیر داروهای فشار خون را کاهش میدهند. پس اگر به دنبال پاسخی برای سوال «آیا مولتی ویتامین فشار خون را بالا میبرد» یا «کدام ویتامین فشار خون را بالا میبرد»؛ پیشنهاد میکنیم این مقاله را مطالعه کنید.
تاثیر مصرف مولتی ویتامین و فشار خون
ابتدا به سوال «ایا مولتی ویتامین فشار خون را بالا میبرد» پاسخ میدهیم. بسیاری از افراد بدون مشورت با پزشک خود، مکملهای مختلف از جمله انواع مولتی ویتامین یا مکمل کم خونی را بهصورت روزانه مصرف میکنند. باید گفت که مصرف انواع مولتی ویتامین برای افرادی که به فشار خون مبتلا هستند، مشکلی بهوجود نمیآورد.
در واقع آزمایشهای انجام شده حاکی از آن است که مولتی ویتامین و انواع ویتامین تاثیری در افزایش یا کاهش فشار خون ندارند؛ ولی برخی از داروهای گیاهی تاثیر مستقیمی در فشار خون میگذارند. درنتیجه، قبل از مصرف این داروها حتما محتویات مکملها را با پزشک خود درمیان بگذارید تا تداخلی با سایر داروهای فشار خون نداشته باشد.
بااینوجود تحقیقات نشان داده است که مولتی ویتامینها بهتنهایی روش مناسبی برای جلوگیری از ابتلا به فشار خون و بیماریهای قلبی نیستند.
ویتامینها موجود در مولتیویتامین؛ کدام ویتامین فشار خون را بالا میبرد؟
مولتی ویتامینها از چندین ویتامین موردنیاز بدن تشکیل شدهاند. کلیه ویتامینهای بهکاررفته در این مکملها برای سلامت عمومی بدن و تقویت سیستم ایمنی لازم هستند. معمولا افراد براساس جنسیت، توده بدنی و سن باید بهترین مولتی ویتامین برای مردان یا مخصوص بانوان را خریداری کنند.
تحقیقات نشان میدهد که مصرف این مولتیویتامینها بهصورت روزانه برای بانوان و آقایان، تاثیری بر سلامت قلب یا فشار خون نمیگذارد. ما در این بخش پس از پاسخ به سوال «آیا مصرف مولتی ویتامین فشار خون را بالا میبرد»، با بررسی انواع ویتامینهای موجود در مولتی ویتامینها، سوال «کدام ویتامین فشار خون را بالا میبرد» را پاسخ خواهیم داد.
ویتامین D و تاثیر مستقیم در کاهش فشار خون بالا
ویتامین دی مهمترین ویتامین برای سلامت روانی و جسمی افراد است. این ویتامین در بهترین قرص تقویت استخوان و مفاصل نیز یافت میشود؛ زیرا ویتامین D باعث جذب بهتر کلسیم و درنتیجه سلامت استخوانها خواهد شد.
تحقیقات نشان میدهد که افراد مبتلا به فشار خون بالا، سطح ویتامین D کمتری نسبت به سایر افراد دارند. دانشمندان در همین تحقیقات متوجه شدند که سطح بالاتر ویتامین D باعث محافظت بدن در برابر فشار خون خواهد شد. بررسی اطلاعات بهدست آمده از آزمایشهای بالینی نشان داده است که افراد با سطح ویتامین D بالا، حدود 30 درصد کمتر از سایر افراد در معرض ابتلا به فشار خون قرار میگیرند. بههمین دلیل است که افراد مبتلا به این بیماری باید بهصورت دورهای سطح ویتامین D خود را آزمایش کرده تا مطابق نظر پزشک دوز مناسب از این ویتامین را مصرف کنند.
مسمومیت با ویتامین D و افزایش فشار خون
پس در چه صورت پاسخ سوال «آیا قرص ویتامین دی فشار خون را بالا میبرد» مثبت خواهد بود؟ هنگامی که مسمومیت با ویتامین D رخ دهد! مسمومیت ویتامین D یک موقعیت پزشکی جدی است که پس از مصرف دوز بالایی از ویتامین دی در طولانیمدت اتفاق میافتد. ویتامین دی به جذب کلسیم و سایر مواد معدنی کمک میکند؛ ولی مصرف بیش از حد آن و بدون تجویز پزشک منجر به هایپرکلسمی میشود. از عوارض و نشانههای مسمومیت با ویتامین D میتوان به افزایش فشار خون، آریتمی قلبی، علائم گوارشی، آسیب کبدی و تغییر وضعیت روانی اشاره کرد.
ویتامین E؛ افزایش خطر خونریزی در بیماران مبتلا به فشار خون
ویتامین E یک نوع آنتیاکسیدان است که از آسیب به سلولهای بدن جلوگیری میکند. دوز بالای ویتامین E در طولانی مدت ممکن است خطر خونریزی پس از آسیب را افزایش میدهد؛ زیرا ویتامین E توانایی بدن در برابر ایجاد لخته خون را کم میکند. علاوهبر این، ویتامین E افزایش خونریزی را برای افرادی افزایش میدهد که از داروهای رقیقکننده خون استفاده میکنند. بههمین دلیل بیماران قلبی و مبتلا به فشار خون بالا باید حتما با نظر پزشک اقدام به مصرف این ویتامین کنند. درنتیجه نمیتوان بهطور مستقیم سوال «آیا ویتامین ای فشار خون را بالا میبرد» را پاسخ داد؛ زیرا مصرف ویتامین E بیشتر از دوز تعیینشده توسط پزشک برای این دسته از بیماران ممنوع است. بهطورکل پیشنهاد میشود برای مصرف مکملهای مختلف مانند اولترا بیت و سایر مکملهای پوست و مو درصورت ابتلا به فشارخون، با پزشک خود نیز مشورت کنید.
ویتامین K؛ دشمن داروهای رقیقکننده خون
ویتامین k در سلامت استخوانها اثر میگذارد. این ویتامین در نحوه عملکرد داروهای رقیقکننده خون ممکن است اختلال ایجاد میکند. درصورت مصرف این داروها نباید ویتامین K با دوز بالا مصرف شود؛ زیرا ریسک ایجاد لخته خون و سکته قلبی را افزایش خواهد داد. هرگونه تغییر در دوز مصرفی ویتامین K برای بیماران مبتلا به فشار خون باعث تغییر در نتیجه درمان میشود.
ارتباط بین مصرف ویتامین ب ۱ و فشار خون
بیشترین سوالی که افراد مبتلا به فشار خون هنگام مصرف مولتی ویتامین میپرسند، این است که آیا ویتامین ب 1 فشار خون را بالا میبرد یا خیر. جالب است بدانید که بسیاری از ویتامینهای گروه ب به کاهش فشار خون کمک میکنند. تحقیقات ارتباط ویتامین ب روی فشار خون نشان داده است که ویتامین 2B، 9B و 6B باعث میشوند تا ریسک ابتلا به فشار خون کاهش یابد. بااینحال، سایر ویتامینهای گروه ب، مانند 1B نقشی در افزایش یا کاهش فشار خون ندارند.
برای مثال، مصرف ویتامین 2B (ریبوفلاوین) باعث میشود که احتمال ابتلا به فشار خون بالا در افرادی با جهشهای ژن متیلن تتراهیدروفولات ردوکتاز (MTHFR) کاهش یابد.
افرادی که مبتلا به بیماریهای قلبی هستند نیز با مصرف ویتامین 9B میتوانند به کنترل فشار خون بالا کمک کنند. علاوهبر این، مصرف دوز مناسبی از فولات در سنین جوانی باعث میشود که این افراد کمتر در معرض ابتلا به فشار خون قرار بگیرند. پیشنهاد میشود برای آشنایی بیشتر با نقش ویتامین 9b یا همان فولیک اسید در سلامت خون مقاله «قرص فولیک اسید 1 برای چیست» را مطالعه کنید.
ویتامین C؛ تقویت سلامت عمومی بدن برای آیندهای بدون فشار خون
آیا ویتامین سی فشار خون را بالا میبرد؟ یکی دیگر از سوالاتی که بیماران مبتلا به فشار خون میپرسند، درخصوص تاثیر ویتامین سی بر فشار خون است. ویتامین C یک ماده مغذی حلال در آب محسوب می شود که بسیاری از فعالیتهای شیمیایی بدن به آن نیاز دارد. با وجودی که تحقیقات کافی درخصوص ویتامین C و تاثیرات آن بر بیماریهای مختلف وجود ندارد؛ تحقیقات اخیر نشان میدهد که مصرف ویتامین C به کاهش فشار خون کمک میکند. در یک آزمایش افراد مبتلا به فشار خون بالا، ویتامین سی 300 تا 1000 میلیگرم مصرف میکردند. پس از پایان دوره آزمایش، فشار خون این افراد بهطرز چشمگیری کاهش یافت.
بیماران فشار خون برای مصرف مولتیویتامین با پزشک خود مشورت کنند
در این مقاله دو سوال «کدام ویتامین فشار خون را بالا میبرد» و «ایا مولتی ویتامین فشار خون را بالا میبرد» پاسخ داده شد. همانطور که گفته شد، تحقیقات تاکنون تاثیری از مولتیویتامینها در کاهش یا افزایش فشار خون پیدا نکرده است. همچنین، مصرف مولتیویتامین تضمینی برای سلامت قلب و جلوگیری از ابتلا به فشار خون نخواهد بود. بههمین دلیل پیشنهاد میشود برای مصرف هر نوع مکمل یا دارویی درصورت ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی، فشار خون، دیابت و بیماریهای خودایمنی حتما با پزشک خود مشورت کنید.
نظرات و دیدگاهها