کمبود کدام ویتامین باعث بی اشتهایی کودکان میشود؟
آشنایی با ویتامینهایی که کمبود آنها با باعث بیاشتهایی میشود
آیا میدانید «کمبود کدام ویتامین باعث بی اشتهایی میشود؟» ویتامینها بهطورکلی به تقویت عملکرد بدن کودکان و بزرگسالان کمک میکنند. بههمین دلیل میتوان گفت بیاشتهایی و کم اشتهایی کودکان بهدلیل کمبود ویتامین مشکل بسیار رایجی است. بااینحال چند دسته از ویتامینها بر اشتهای کودکان تاثیر دارند. با کاهش یا افزایش سطح این ویتامینها، عوارضی مانند کم اشتهایی بهوجود خواهد آمد؛ اما جای نگرانی باقی نیست، با ایجاد تعادل در سطح ویتامینها و مواد معدنی فرزند شما دوباره میل به غذا پیدا خواهد کرد. با مطالعه این مقاله ویتامینها و مواد معدنی تاثیرگذار در بیاشتهایی کودک خود را خواهید شناخت.
ویتامین D؛ عامل اصلی و شایع بیاشتهایی کودکان
در پاسخ به پرسش «کمبود کدام ویتامین باعث بی اشتهایی میشود؟» باید بگوییم کمبود ویتامین D و حتی بالا بودن سطح آن در بدن کودکان کماشتهایی و بیاشتهایی را بهدنبال دارد. ویتامین D در واقع یک هورمون است که در بدن طی واکنش شیمیایی ناشی از تابش آفتاب روی پوست تولید میشود. این ویتامین نقش مهمی در تنظیم سطح سایر هورمونها و عملکرد سیستم عصبی دارد. با کمبود ویتامین D، سیستم عصبی بهدرستی کار نمیکند و پیام گرسنگی به مغز منتقل نخواهد شد. ازاینرو، بیاشتهایی یا کماشتهایی رخ میدهد. همچنین، کمبود ویتامین D باعث کاهش وزن در افراد میشود.
از سوی دیگر، ویتامین D به جذب کلسیم، آهن و منیزیم در بدن کودکان کمک خواهد کرد. به همین دلیل، بهترین مکملهای تقویت استخوان و مفاصل، حاوی ترکیبات کلسیم و ویتامین D هستند که تاثیر بسیاری بر استقامت استخوانها خواهند گذاشت. برخی از این مکملها مانند قرص جوشان نیچرز پلنتی در آب حل میشوند که مصرف آن برای کودکان آسانتر است؛ ازاینرو، فرزند شما این نوع از مکملها را در مقایسه با کپسول و قرص راحتتر مصرف خواهد کرد.
ویتامینهای گروه B؛ ضروری برای تولید انرژی، تنظیم اشتها و رشد کافی
ویتامینهای گروه B برای تولید انرژی، تنظیم اشتها و رشد مناسب در سنین رشد بسیار ضروریاند. همچنین این دسته از ویتامینها و بهویژه B1، B6، B12 و فولیک اسید در تولید انرژی و عملکرد مناسب سلولهای عصبی نقش مهمی دارند. عملکرد ضعیف سلولهای عصبی روی اشتها تاثیرگذار است؛ زیرا در اینصورت بهدرستی پیام گرسنگی، حس بویایی و چشایی و حواس دیگر به مغز ارسال نخواهد شد. درنتیجه، کمبود ویتامینهای گروه B یکی از علل بیاشتهایی کودکان محسوب میشود.
همچنین، کمبود ویتامین B در دوران بارداری ممکن است منجربه نقص نوزاد شود. به همین دلیل، ترکیبات مغذی حاوی ویتامین B، منیزیم، ید و آهن بهمنظور رشد مناسب جنین بهترین مکمل برای زنان باردار خواهد بود. بهطورکلی مکملهای دوران بارداری باید توسط پزشک تجویز شوند.
کمبود امگا۳؛ کم اشتهایی و اختلال در توسعه سیستم عصبی
اسیدهای چرب امگا۳ یکی از اجزای مهم غشای سلولی بدن هستند که وجود آنها برای تولید مولکولهای پیامرسان بیولوژیکی بسیار مهم خواهد بود. یکی از علل بیاشتهایی کودکان ممکن است کمبود ویتامین امگا۳ باشد. مصرف امگا۳ علاوهبر افزایش اشتها، باعث بهبود عملکرد مغز و توسعه سیستم عصبی کودکان میشود و همچنین مشکلات رفتاری کودکان را بسیار کاهش خواهد داد.
برای افزایش ویتامینهای امگا۳ کودک خود میتوانید از انواع قرص جوشان برای کودکان حاوی این ویتامین استفاده کنید. توجه داشته باشید که برای مصرف هرگونه مکمل حتما با پزشک کودک مشورت کنید تا مشکل یا عوارضی برای کودک بهوجود نیاید.
مواد معدنی تاثیرگذار بر اشتها کودکان؛ منیزیم، آهن و روی
کمبود املاح و مواد معدنی مختلفی مانند منیزیم، آهن و روی نیز علاوهبر ویتامینها، بر کم اشتهایی یا بیاشتهایی کودکان تاثیرگذار خواهند بود. مواد معدنی، عناصر غیرآلی هستند که برای سلامت بدن ضروری خواهند بود.
استخوانهای قوی، عملکرد طبیعی ماهیچهها و ساخت بسیاری از هورمونها وابسته به وجود آنزیمها و مواد معدنی در بدن است. در ادامه به شرح تاثیر برخی املاح و مواد معدنی بر بیاشتهایی کودکان خواهیم پرداخت.
منیزیم؛ کمک به انتقال سیگنالهای عصبی و احساس گرسنگی به مغز
منیزیم یکی از مواد معدنی بسیار مهم در بدن است که به انتقال سیگنالهای عصبی کمک میکند. این ماده معدنی به دلیل نقش مهمی که بدن دارد در انواع مکملهای کودکان و حتی بهترین مکمل ویتامین برای مردان و زنان نیز به کار میرود. در واقع منیزیم یکی از مهمترین مواد معدنی برای رشد بدن محسوب میشود، به همین دلیل مصرف آن برای کودکان بسیار ضروری است.
هنگامی که سیگنالهای عصبی بهدرستی کار نکند، فرمان گرسنگی و نیاز به غذا به مغز منتقل نخواهد شد؛ ازاینرو کودک بیاشتها میشود. با تامین منیزیم در بدن کودکان این فرآیند بهدرستی صورت خواهد گرفت؛ به همین دلیل با تنظیم عملکرد آنزیمها و سیستمهای عصبی، رشد و سلامت کودک تضمین میشود.
کمبود روی؛ بیاشتهایی کودکان با غیرفعال شدن حواس بویایی و چشایی
زینک یا همان روی بر حس بویایی و چشایی تاثیر بسیاری دارد که فعال یا غیرفعال نگهداشتن این حواس بر اشتهای کودکان بسیار موثر خواهد بود. کمبود روی، حواس بویایی و چشایی را از کار میاندازد و کودک میل به غذا را از دست خواهد داد. کمبود روی علاوهبر بیاشتهایی، عوارض دیگری مانند ضعف استخوانها را نیز بههمراه خواهد داشت.
روی، منیزیم، ویتامین B و D موثرترین ترکیب برای رفع بیاشتهایی و سلامت استخوانها و بدن کودک هستند؛ ازاینرو، برای خرید بهترین قرص تقویت استخوان و مفاصل پیشنهاد میشود مکملی را انتخاب کنید که حاوی این ترکیبها باشند. توجه داشته باشید تا از مکملها بدون تجویز پزشک استفاده نکنید؛ زیرا ممکن است بیاشتهایی فرزند شما از عامل دیگری نشأت گرفته باشد.
فقر آهن؛ یکی از دلایل موثر بر بیاشتهایی کودکان
همه کودکان برای رشد به آهن احتیاج دارند و فقر آهن در دوران پس از تولد منجربه اختلال کارایی انتقالدهندههای عصبی، کم اشتهایی، کاهش توجه و توانایی، اختلالهای سیستم شنوایی و تاخیر تکاملی خواهد شد. غذاها و مواد خوراکی که حاوی آهن هستند، به رفع کماشتهایی یا بیاشتهایی و افزایش سطح آهن بدن کودکان کمک خواهند کرد. همچنین در کنار مواد خوراکی میتوانید از انواع مکملهای نیچرز پلنتی یا سایر مکملهای حاوی آهن با دستور پزشک برای افزایش سطح آهن فرزند خود استفاده کنید.
راهحل بهبود بی اشتهایی کودکان؛ تزیین غذا و درنظر گرفتن سلیقه غذایی کودک
برای بهبود بیاشتهایی یا کم اشتهایی کودکان، در کنار مصرف ویتامینها و مواد معدنی ضروری، تزیین غذاها نیز به افزایش اشتها کمک میکند. بهطور مثال، استفاده از غذاها با تزئینات رنگی باعث تشویق کودک به خوردن غذا میشود.
گاهی وقتها کمبود ویتامین با علائم دیگری مانند وزوز گوش و بیحوصلگی همراه است. برای مثال، ویتامینهای گروه B بر سیستم عصبی شنوایی نیز تاثیر گذارند. به همین دلیل ممکن است علت بیاشتهایی یا وز وز گوش فرزند شما کمبود این گروه از ویتامینها باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد وزوز کردن گوش پیشنهاد میکنیم مقاله «کمبود چه ویتامینی باعث وزوز گوش میشود» را مطالعه کنید.
مراجعه به پزشک؛ بهترین راه برای تشخیص دقیق علت بیاشتهایی کودکان
در این مقاله به پرسش «کمبود کدام ویتامین باعث بی اشتهایی میشود» پاسخ دادیم که دغدغه بسیاری از مادران است. کمبود ویتامینهای B و D بر سیستم عصبی اثر میگذارد و درنهایت انتقال پیام گرسنگی به مغز مختل میشود. علاوهبر ویتامینها، املاح و مواد معدنی دیگری مانند روی، منیزیم و آهن بر بیاشتهایی و کم اشتهایی بسیار تاثیرگذار خواهند بود. از آنجایی که بیاشتهایی دلایل متعددی دارد برای تشخیص دقیقی علت کماشتهایی کودکان بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کنید.
نظرات و دیدگاهها