علت قطع نشدن تب در کودکان؛ بررسی 6 دلیل مهم

دسته‌بندی مقاله: مقالات
مهم ترین علت قطع نشدن تب در کودکان

آشنایی با مهم‌ترین دلایل قطع نشدن تب در کودکان

مطالعات نشان می‌دهد که تقریبا همه افراد در سنین کودکی، حداقل یک بار دچار تب شدید می‌شوند! در برخی کودکان آنقدر شدت تب بالا است که باعث نگرانی والدین می‌شود. به‌همین دلیل با مراجعه به پزشک قصد دارند، علت قطع نشدن تب در کودکان را شناسایی کنند. تب یک بیماری نیست، بلکه وضعیتی است که در اغلب موارد حاکی از یک بیماری خواهد بود. ما در ادامه مطلب، 6 دلیل اصلی قطع نشدن تب کودکان را بررسی کرده‌ایم. مطالعه این مقاله نیچرزپلنتی شاید فقط 5 دقیقه از زمان شما را بگیرد؛ اما با مطالعه آن، می‌توانید اقدام درستی برای قطع شدن تب کودک خود داشته باشید.

1.   روزئولا؛ یکی از عوامل مهم بروز بیماری عفونی و تب در کودکان

ویروس روزئولا عامل یک بیماری عفونی خفیف و شایع در میان کودکان 6 ماهه تا 2 ساله است. کودکانی که بخشی از زمان خود را در محیط‌هایی مانند مهدکودک می‌گذرانند، بیشتر در خطر ابتلا به بیماری روزئولا قرار دارند. افرادی که به این بیماری عفونی مبتلا می‌شوند، علائم خفیفی را تجربه می‌کنند. به‌عنوان مثال به‌ندرت پیش می‌آید که کودک مبتلا به روزئولا از تب شدید بی‌طاقت شود. اما تفاوت آن با بیماری‌های شایع کودکان، مانند سرماخوردگی و آنفولانزا را نباید نادیده گرفت. این بیماری همراه با راش پوستی و قرمزی پوست همرا است.

روزئولا معمولاً بیماری جدی نیست و در عرض یک هفته یا بیشتر خود به خود از بین می‌رود. در واقع، میزان تب از همان ابتدا در عموم کودکان بالاست. پزشکان برای کودکانی که به این بیماری عفونی مبتلا هستند، داروها و مکمل‌هایی تجویز می‌کنند که سیستم ایمنی بدن را آن‌ها را تقویت کند. هم‌چنین بزرگسالانی که به این بیماری مبتلا می‌شوند، علاوه‌بر مصرف داروهای درمانی، می‌توانند از قرص جوشان تقویت سیستم ایمنی بدن نیز استفاده کنند.

روزئولا؛ یکی از عوامل مهم بروز بیماری عفونی و تب در کودکان

2.   عفونت مجاری ادراری؛ شایع‌ترین علت قطع نشدن تب در کودکان

یکی از شایع‌ترین بیماری‌ها بین کودکان، عفونت مجاری ادراری است. عفونت مجاری ادراری یک عفونت باکتریایی محسوب می‌شود که  از هر 100 دختر 8 نفر و از هر 100 پسر خردسال 2 نفر، حداقل یک‌ بار به این بیماری مبتلا خواهند شد. علائم عفونت‌های ادراری در کودکان دختر و پسر مشابه است. اما دختران به‌ دلیل آناتومی و ساختار ناحیه تناسلی‌شان بیشتر به این عفونت دچار می‌شوند.

عفونت مجاری ادراری نیز علت قطع نشدن تب در کودکان است. نشانه‌های دیگر این بیماری باکتریایی نیز شامل درد و سوزش در هنگام ادرار، تکرر ادرار و تیره شدن رنگ ادرار می‌شوند. پزشک برای تشخیص UTI، درخواست آنالیز نمونه ادرار می‌کند. سپس برای درمان این بیماری، مصرف دوره‌ای از آنتی بیوتیک‌های مخصوص کودکان را تجویز خواهد کرد. هم‌چنین به دلیل نقش مهم ویتامین C در بهبود عفونت، ممکن است قرص جوشان ویتامین سی برای کودکان نیز تجویز کند.

عفونت مجاری ادراری؛ شایع‌ترین بیماری عفونی در کودکان

3.   رویش دندان؛ رایج‌ترین علت تب در کودکان

دندان درآوردن ممکن است موجب بی‌قراری، گریه و تب پایین شود. تب کردن کودکان هنگام دندان درآوردن دو دلیل اصلی دارد:

  1. دلیل اول این است که سیستم دفاعی بدن نوزاد در دورانی که دندان‌ها در حال رویش هستند، به‌تدریج مستقل از مادر می‌شود. در نتیجه مقاومت بدن کاهش پیدا کرده و کودک دچار علائمی مانند تب و اسهال خواهد شد.
  2. دلیل دوم این است که کودک در این بازه زمانی برای تسکین خارش لثه، دست یا هر شیء آلوده دیگر را به دهان می‌برد. این موضوع باعث ورود میکروب‌ها به بدن شده که در نهایت منجر‌به تب می‌شود.

البته این طور نیست که همه کودکان هنگام دندان در آوردن تب کنند. در واقع بیش از یک سوم کودکان هنگام رویش دندان هیچ علامتی ندارند. به‌یاد داشته باشید اگر تب بالاتر از ۳۸.۳ درجه سانتی‌گراد باشد، احتمالا ناشی از دندان نیست و باید نوزاد را نزد پزشک ببرید. در‌صورتی‌که تب، ناشی از دندان درد در کودکان نباشد، پزشک با بررسی شرایط کودک انواع داروها و قرص جوشان مولتی ویتامین کودکان نیچرز پلنتی را برای فرزند شما تجویز خواهد کرد تا از هرگونه بیماری ویروسی یا عفونی جلوگیری کند.

رویش دندان؛ رایج‌ترین علت تب در کودکان

4.   آنفولانزا؛ علت قطع نشدن تب و لرز در کودکان

آنفولانزا یک عفونت ویروسی حاد است که توسط یکی از سه نوع ویروس خانواده آنفولانزا یعنی A، B یا C ایجاد می‌شود. ویروس آنفولانزا با اینکه ویروس جدیدی نیست، اما خیلی از مواقع غیرقابل پیش‌بینی عمل می‌کند. به‌عنوان مثال با اینکه بروز تب در بیماری‌های ویروسی رایج و طبیعی است، اما محدوده مشخصی ندارد. برخی از کودکان که مبتلا به بیماری‌های ویروسی مانند آنفولانزا هستند، اصلا دچار تب نمی‌شوند و برخی دیگر تب شدیدی را تجربه می‌کنند. در‌صورت مواجهه با بیماری‌های ویروسی، ممکن است پس از 2 روز تا 2 هفته بعد تب کودک شروع شود.

در اکثر مواقع بروز تب از نشانه‌های وخیم بودن بیماری در کودکان است. در جنین و نوزادان دمای 38 درجه به بالا تب محسوب می‌شود. در بزرگسالان نیز در دوران بیماری آنفولانزا اگر دمای بدن به‌شدت بالا رود، باید حتما به پزشک مراجعه کنند. در چنین شرایطی پزشک با بررسی شرایط بیمار علاوه بر تجویز دارو، بهترین مولتی ویتامینهای آقایان و بانوان را که حاوی انواع ویتامین‌های موردنیاز برای بیماری عفونی هستند را به فرد بزرگسال تجویز می‌کند.

آنفولانزا؛ علت قطع نشدن تب و لرز در کودکان

5.   واکسیناسیون؛ علت قطع و وصل شدن تب در کودکان

برخی از نوزادان پس از واکسن زدن دچار تب می‌شوند که این اتفاق کاملا طبیعی است. در واقع این واکنش، یعنی تب کردن پس از واکسن، نشان می‌دهد که سیستم ایمنی کودک شما به دریافت واکسن واکنش نشان داده است. در نتیجه واکسیناسیون را نیز می‌توان علت قطع نشدن تب در کودکان به‌شمار آورد. بسته به نوع واکسن، زمان بروز و مدت تب متفاوت است. به همین دلیل بهتر است سوالات خود در این باره را، از کارکنان بهداشتی (پزشک، پرستار) بپرسید.

برای کنترل تب کودک، شربت استامینوفن تجویز می‌شود که در زمان معین باید این دارو به کودک داده شود. چنانچه تب شیرخوار به بیشتر از 39 ‌درجه سانتی‌گراد رسيد يا نوزاد بیش از حد گریه و ناآرامی می‌کرد، باید فوراً به پزشک مراجعه کنید. در‌صورتی‌که کودک شما در سن بالاتری مانند 6 یا 7 سال واکسن زده است، با انواع ویتامین های محلول در چربی و محلول در آب، می‌توانید سیستم دفاعی و ایمنی بدن او را تقویت کرده و از شروع تب جلوگیری کنید.

واکسیناسیون؛ علت قطع و وصل شدن تب در کودکان

6.   عفونت تنفسی؛ یکی از دلایل بروز تب در کودکان و قطع نشدن آن

عفونت‌های مکرر تنفسی معمولا توسط باکتری‌ها، ویروس‌ها و قارچ‌ها ایجاد می‌شوند. این بیماری‌های عفونی در بیشتر موارد، هم سیستم تنفسی فوقانی و هم سیستم تنفسی تحتانی را درگیر می‌کنند. عفونت‌های تنفسی در کودکان با تب (دمای مقعدی بیشتر یا برابر ۳۸ درجه سانتی‌گراد) و علائمی مثل آبریزش و گرفتگی بینی، گلودرد، سرفه یا خس خس سینه قابل تشخیص است.

در عفونت‌های تنفسی هر کدام از این علائم حداقل دو یا سه روز طول می‌کشند. از این رو عفونت‌ها و بیماری‌های تنفسی را نیز می‌توان از علت قطع نشدن تب در کودکان به‌شمار آورد. در چنین شرایطی با مراجعه به پزشک متخصص اطفال، برای درمان فرزندتان اغلب دارو‌های تنفسی عفونی برای او تجویز می‌شود.

عفونت تنفسی؛ یکی از دلایل بروز تب در کودکان و قطع نشدن آن

برای بررسی سلامت کودک و نوزاد خود می‌توانید به‌طور منظم و هر چند ماه یکبار به مراکز بهداشت یا به متخصص اطفال مراجعه کنید. با این کار سلامت فرزند شما، قد، وزن، سیستم ایمنی و میزان ویتامین‌ها و مواد مغذی بدن او، بررسی شده و در‌صو‌رت نیاز داروها و مکمل‌هایی تجویز می‌شود.

معمولا پزشکان برای سلامت عمومی افراد زیر 10 سال، مکمل‌های تغذیه‌ای مخصوص کودکان تجویز خواهند کرد. به‌عنوان مثال اگر میزان رشد مو و ناخن آن‌ها متوقف شده باشد، عموما دستور مصرف مکمل تقویت ناخن و مو مخصوص کودکان را خواهند داد.

مراجعه به پزشک متخصص با تب بیشتر از سه روز در کودکان

در این مقاله به بررسی 6 علت قطع نشدن تب در کودکان پرداختیم. با‌توجه‌به 6 موردی که در بخش‌های فوق ذکر شد، باید تب در کودکان را جدی بگیرید؛ زیرا تب طولانی مدت یا بیشتر از سه روز، موجب مشکلات جدی و بیماری‌های مختلفی می‌شود.

در بیشتر موارد کودک مبتلا به تب قابل مراقبت یا درمان در خانه نیست. به همین دلیل والدین باید بدانند که چه زمانی به پزشک مراجعه کنند. دمای دقیقی که باعث مراجعه با پزشک می‌شود بستگی به سن کودک، بیماری و وجود علائم دیگری در تب دارد. اما به‌طورکلی توصیه می‌شود، در‌صورتی‌که تب کودکان تا 3 روز ادامه پیدا کرد، به متخصص اطفال مراجعه کنید. پزشک با بررسی شرایط جسمی کودکتان، داروها و مکمل‌هایی مناسب برای درمان و تقویت او تجویز خواهد کرد.

شما برای درمان تب کودک خود چه روش‌هایی را امتحان کرده‌اید؟ تجربه خود را با ما در قسمت نظرات در میان بگذارید.

نظرات و دیدگاه‌ها

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “علت قطع نشدن تب در کودکان؛ بررسی 6 دلیل مهم”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تمام حقوق مادی و معنوی اين وب‌سايت برای شرکت افق تدبیر سلامت است.