از مصرف قرص آهن در دوران بارداری غافل نشوید!
آشنایی با تاثیر مصرف قرص آهن در بارداری
از عوارض نخوردن قرص آهن در بارداری میتوان به آنمی مادر و ایجاد نارساییهایی مثل نرسیدن اکسیژن به جنین اشاره کرد. گلبولهای قرمز خون، اکسیژن را در بدن مادر به اندامها، بافتها و جنین منتقل میکنند. در بارداری، مقدار خون موردنیاز در بدن مادر تقریباً ۵۰ درصد افزایش مییابد. برخی از مادران باردار به دلیل سبک زندگی نادرست، بیماریهای زمینهای و دریافت نکردن مقدار کافی آهن، دچار کمخونی میشوند. این عارضه زمانی که جنین دوقلو باشد، تشدید میشود. در این مقاله به بررسی عوارض کمبود آهن در مادر باردار میپردازیم. مطالعه این مطلب مفید را برای آشنایی با اهمیت مصرف بهترین قرص آهن در بارداری از دست ندهید.
دریافت آهن از غذا؛ یکی از بهترین منابع تامین آهن موردنیاز در دوران بارداری
اکثر مردم باید همه آهن موردنیاز خود را با خوردن یک رژیم غذایی سالم و متعادل دریافت کنند. بااینحال در صورتیکه مقدار آهن در بدن افرادی مثل مادران باردار کم باشد، پزشک به مصرف بهترین مکمل آهن تجویز میکند. البته خوردن قرص آهن در بارداری در دوزی بیش از حد ممکن است غلظت خون را ایجاد کند؛ بنابراین بدون تجویز پزشک دوز مصرفی داروی آهن را افزایش ندهید. در ادامه به معرفی برخی از منابع غذایی با درصد بالای آهن میپردازیم.
- گوشت قرمز، ماهی روغنی و تخم مرغ
- سبزیجات برگ سبز مانند بروکلی یا سبزی های بهاری
- لوبیا، مانند لوبیا قرمز، نخود سیاه، لوبیا پخته و نخود
- دانههای سویا و محصولات سویا مانند توفو
- آجیل و میوههای خشک مانند زردآلو خشک
- نان سبوس دار و غلات صبحانه غنی شده
البته منبع غذاهای غنی از آهن به موادی که نام بردیم ختم نخواهد شد؛ با گستردگی منابع غذایی سرشار از آهن میتوانید رژیم غذایی متنوع، خوشمزه و غنی از آهن را برای خود در نظر بگیرید. با داشتن رژیم غذایی مناسب، نیاز به مصرف قرص آهن در بارداری کاهش مییابد.
کم خونی در بارداری؛ عارضهای که باید درمان شود
همانطور که در ابتدا گفته شد نیاز به حمل اکسیژن توسط گلبولهای قرمز در دوران بارداری بسیار مهم و حساس است. به همین دلیل ریسک بعضی خانمها در دوران بارداری برای ابتلا به کم خونی بیشتر است. برای مثال کسانی که از رژیمهای گیاهخواری سخت پیروی میکنند، در معرض کمخونی قرار دارند.
علاوهبر گیاهخواران، خانمهای مبتلا به بیماری سلیاک، کرون یا کسانی که سابقه جراحی کاهش وزن داشتهاند نیز در معرض ابتلا به کمخونی قرار دارند. برای مصرف آهن و هر نوع دارویی از استامینوفن تا بهترین قرص برای استخوان درد در دوران بارداری حتما به پزشک مراجعه کنید. مصرف خودسرانه داروها در بارداری برای جنین خطرات جبران ناپذیری را به همراه خواهد داشت.
مواد غذایی برای کمک به جذب آهن در بدن
علاوهبر انتخاب غذاهای حاوی آهن برای رژیم غذایی روزانه، باید از مواد خوراکی که به جذب آهن کمک میکنند نیز استفاده کنید. برای این منظور بسیاری از قرصهای آهن کمی نیز ویتامین ث دارند. ویتامین ث باعث افزایش جذب آهن در بدن میشود. برخی از غذاها و نوشیدنیها نیز مانع از جذب آهن میشوند، بنابراین از مصرف نوشیدنیهایی مثل قهوه و چای یک ساعت قبل و بعد مصرف قرص آهن خودداری کنید. مواد حاوی مقادیر مناسبی از آهن را در ادامه معرفی میکنیم.
- کیوی
- پرتقال
- سیب زمینی
- گل كلم
- کلم بروکلی
- کلم بروکسل
- جعفر
نوشیدن چای و قهوه مانع از جذب آهن در بدن میشود. مهم است که مصرف کافئین خود را در بارداری کاهش دهید.
مصرف قرص آهن؛ راهکاری برای جلوگیری از بروز کم خونی در دوران بارداری
قرص آهن در دوران بارداری حتما باید زیر نظر پزشک استفاده شود. البته بیشتر مولتی ویتامین خانمها که در دوران بارداری استفاده میشود، مقادیر قابل توجهی آهن دارند. توجه به تغذیه سالم و مصرف غذاهای سرشار از آهن، اولین توصیهای است که برای پیشگیری از کمخونی در دوران بارداری انجام میشود.
منابع غذایی غنی از آهن شامل گوشت قرمز بدون چربی، مرغ و ماهی میشوند. همچنین از غلات صبحانه غنی شده با آهن و حبوباتی مثل لوبیا، نخود و عدس نیز برای جلوگیری از کمخونی استفاده کنید. اگر خوراکیهای حاوی آهن یا قرص آهن را با ویتامین C بخورید، جذب بهتری در بدن خواهند داشت. توجه داشته باشید که کلسیم میتواند جذب آهن را دچار خلل کند؛ بنابراین قرص کلسیم در فاصله زمانی مناسبی از منابع آهن باید مورد استفاده قرار گیرد.
عوارض قرص آهن در بارداری چیست؟
درصورتیکه کمبود آهن داشته باشید، مصرف قرص آهن در دوران بارداری برای شما الزامی خواهد بود. البته دوز مصرفی این قرص باید توسط پزشک تشخیص داده شود. در صورت استفاده از مکمل ممکن است عوارضی مثل سردرد، معده درد و یبوست را تجربه کنید. در اینصورت حتما با پزشک برای تسکین عوارض قرص آهن در بارداری صحبت کنید. در مواردی پزشک تشخیص میدهد که مصرف قرص جوشان برای تقویت سیستم ایمنی بدن برای مادر باردار با فواید متعددی همراه است.
مصرف قرص آهن در بارداری را زیر نظر پزشک انجام دهید
هرچند که مصرف قرص آن برای اکثر خانمها در دوران بارداری و پریودی از ایجاد کمخونی شدید جلوگیری خواهد کرد. بااینحال دوز و نوع قرص آهن در بارداری باید توسط پزشک تشخیص داده شود. برای مصرف مکمل آهن در بارداری حتما آزمایش خون بدهید و به پزشک مراجعه کنید. پزشک باتوجهبه شرح حال خانم باردار برای مصرف قرص آهن تجویز خواهد کرد.
بهطورکلی مصرف مکملها مثل قرص آهن و مکمل غذایی کودکان با عوارض چندانی همراه نیستند. در هر صورت قبل از اقدام به مصرف این ترکیبات با پزشک مشورت کنید. پزشک مناسبترین نوع و دوز دارو را برای بیمار تجویز خواهد کرد.
بهترین زمان مصرف قرص آهن در بارداری؛ در دوران بارداری چه ساعتی باید قرص خورد؟
اثرگذاری قرص آهن در بارداری نهتنها به دوز دارو و ویتامینهای جانبی دارد، بلکه به زمان نیز بستگی خواهد داشت؛ بنابراین باید بدانید که بهترین زمان مصرف قرص آهن چه ساعتی در طول روز است. برای انتخاب بهترین ساعت مصرف مکمل آهن محدودیتی نخواهید داشت. فقط کافی است زمانی را انتخاب کنید که همراه با مصرف ویتامین سی باشد، لبنیات مصرف نکرده باشید. همچنین از نوشیدن مایعات کافئینداری مثل قهوه و جایی یک تا دو ساعت قبل و بعد مصرف قرص آهن اجتناب کنید.
برای مصرف قرص آهن در دوران بارداری به پزشک مراجعه کنید
معمولا مادران باردار با عارضه کمبود آهن مواجه میشوند. نخوردن قرص آهن در دوران بارداری باعث تشدید این عارضه و بروز اختلالات متعددی برای جنین و مادر خواهد شد. بیحالی، صرف و خستگی از مهمترین نشانه های فقط آهن در مادران باردار شناخته میشوند. درصورتیکه سابقه کم خونی در دوران قبل از بارداری داشتید، برای التیام نشانههای این عارضه به پزشک مراجعه کنید. پزشک باتوجهبه شرح حال بیمار و نتیجه آزمایش خون برای تجویز مکمل آهن اقدام خواهد کرد.
معمولا پزشک مصرف مواد خوراکی حاوی ویتامین سی یا قرص جوشان این نوع ویتامین را نیز برای افزایش اثربخشی تجویز میکند. با مصرف قرص آهن از نرسیدن خون کافی به جنین و بروز اختلالهای احتمالی جلوگیری خواهید کرد. برای مصرف درست و اصولی آهن در دوران بارداری حتما به پزشک مراجعه طبق تجویز متخصص عمل کنید.
نظرات و دیدگاهها